Katanaen er en del av Japans kulturarv, og
er kjent for å være samurai-krigernes foretrukne våpen. Nesten 1000 år har gått, og det japanske sverdet forfører fortsatt sin verden. Vibrasjonene og energien som stråler ut fra det er en sann oppfordring til å reise, gjennom selve essensen av den oppgående solens land. For å forstå den japanske sverdkunsten er det viktig å være kjent med alle begrepene og spesifikasjonene som er knyttet til den. Ord som “Tsuba “, “Ito ” eller “Tsuka ” er helt sikkert ikke en del av ordforrådet ditt, noe som er helt normalt hvis du er en ny innviet. De brukes imidlertid ofte av fagfolk og samlere, så det er i din interesse å vite hva de betyr for å kunne gjøre et kjøp som oppfyller dine forventninger! For å hjelpe deg med dette, avslører denne artikkelen alle ordene du trenger å vite før du går i gang med kjøpet av en japansk katana.
Katana-håndtaket
1 – Tsuka : Håndtak av japanske bladvåpen: katana, wakizashi, tanto. Det består vanligvis av to halvskall satt sammen med rislim og deretter dekket med ekte eller syntetisk strålehud.
2 – Kashira : Metallstykke som lukker og beskytter enden av håndtaket. Betyr “hode” i den litterære oversettelsen til engelsk. Det tilsvarer pommel på et vestlig sverd.
3 – Tsuka- ito : Også kalt tsuka maki eller mer kort ito, tsuka-ito er en spesiell flette som dekker håndtaket (Tsuka). Tradisjonelt laget av silke, men kan også være laget av lær eller bomull. Den regelmessige kryssflettingen avslører strålehudbelegget på håndtaket og de dekorative amulettene (Menukis).
4 – Tsuba : Dette er begrepet som brukes til å definere beskyttelsen av katanaen. Den er som oftest sirkulær i formen, men kan noen ganger være rektangulær, kvadratisk eller til og med sekskantet. Formålet med tsubaen er å beskytte hånden mot kutt under kamp. Tsubaen er mer enn et forsvarstilbehør, den er også en dekorativ del av katanaen, vanligvis utskåret eller dekorert med geometriske eller florale motiver.
5 – Fuchi : Metalldel av håndtaket (Tsuka), plassert under Tsuba for å støtte den og forsterke dens stabilitet. Den er ofte dekorert i forbindelse med amulettene (menukis) og vakten (Tsuba).
6 – Menuki : Dekorativt tilbehør plassert under flettingen av håndtaket (Tsuka) på en slik måte at det favoriserer grepet på sverdet og bringer lykke. Den er laget av metall og representerer et dyr eller et symbol fra middelalderens Japan. En japansk sabel inneholder i de fleste tilfeller to menukis.
7 – Mekugi : Bambusstykke som brukes til å sette sammen bladet og håndtaket. En katana har vanligvis 2 mekugis.
8 – Habaki : Metallstykke, messing eller kobber, som justerer sverdets posisjon i skeden på en balansert måte. Dermed gnir ikke bladet mot treverket i skeden, og man unngår potensielle ulykker. Den fungerer også som en støtdemper som absorberer mesteparten av støtbølgen, slik at både skede og felle skånes.
Katana-bladet
9 – Ha : Katanaen har en enkelt skjærekant. Ha er navnet som er gitt til bladets skjærekant.
10 – Hamon : Melkefarget linje som oppstår under varmebehandling. Herdingslinjen er mer eller mindre tydelig og regelmessig avhengig av våpenet. En skole eller smed kan gi Hamon en bestemt linje, tegnet på et varemerke, gjenkjennelig av alle eksperter med et øyeblikk.
11 – Shinogi : langsgående kant langs bladet.
12 – Ji : Dette er overflaten mellom kanten av bladet (Shinogi) og tempereringslinjen (Hamon)
13 – Shinogi – ji : Flat overflate på katana-bladet som ligger mellom den langsgående kanten (Shinogi) og ryggraden (mune)
14 – Mune : Baksiden av bladet, den delen som er motsatt av skjærekanten. Formen på mune kan si mye om katanaens alder og utforming. Hikushi-typen mune er den vanligste.
15 – Yokote : Linje som skiller spissen (Kissaki) fra resten av bladet
16 – Kissaki : Spissen av bladet
Katana-skjeden
17 – Saya : navn gitt til skeden av japanske bladvåpen som katanas, wakizashis, tantos. Den er vanligvis laget av lyst tre lakkert på utsiden. Magnolia regnes for å være det beste treverket for å lage den. Det kan noen ganger være laget av bronse.
18 – Sageo : Dekorativ snor på skede
19 – Koiguchi – Inngang til skede (Saya)
20 – Kojiri .strong> Kojiri – Metallspiss som forsterker enden av skeden
.