Er du ukomfortabel med ordforrådet knyttet til bestikk? Eller har du bare støtt på et ord du ikke vet hva betyr når du leser et av våre produktark? Det er tross alt et mye mer teknisk felt enn det kan virke som. I denne ordlisten finner du alle definisjonene av de komplekse begrepene som brukes i knivverdenen . Etter å ha lest denne artikkelen vil du beherske knivvokabularet fra A til Å, fra spissen av bladet til enden av håndtaket!
Stål : Metallegering som i hovedsak består av jern og karbon. Egenskapene til et stål kan variere med tilsetning av elementer som krom, molybden, vanadium, wolfram, kobolt eller med varmebehandling. Hvis du vil vite mer, kan du ta en titt på vår guide til knivstål.
Sliping : Regelmessig passering over eggen på bladet for å rette det ut ved hjelp av en slipepistol. En operasjon som kan utføres før hver bruk, og som bidrar til å opprettholde en utmerket skjærekant.
Sliping : Bruk av en slipepistol for å omforme eggen på et sløvt blad. I motsetning til sliping fjerner sliping materiale, i dette tilfellet stål.
Aluminium : Et lett, slitesterkt materiale som ofte brukes av knivskjærere til å kle håndtaket på en kniv.
Baklås : Også kjent som et pumpelåsesystem: Kniver med baklås låses automatisk når de er i åpen stilling. For å låse opp kniven trykker du ganske enkelt på pumpen som er plassert på baksiden av håndtaket.
Bélière : Festering som er plassert på baksiden av lommekniven. Bélière reduserer dermed risikoen for tap betraktelig.
Bushcraft : Begrep som henspiller på det å leve i skogen, i skogen, ved å lære seg å bruke naturen til å lage seg et ly, skaffe seg mat… Må absolutt ikke forveksles med camping eller speiding.
Lommekniv : Liten lommekniv der bladet brettes inn i håndtaket
Karbon : Symbolisert C, dette elementet spiller en avgjørende rolle når det gjelder skjærekvalitet, med andre ord skjærekanten. Jo høyere karboninnhold bladet har, desto skarpere blir det. Karbonblader er mer utsatt for korrosjon og må derfor vedlikeholdes etter hver bruk.
Dråpebryter : Liten fordypning i bladet som gjør det lettere å slipe: dråpebryteren kan faktisk brukes som utgangspunkt.
Tvunget hakk : Fjær på baksiden av knivhåndtaket som bladet hviler på for å forhindre utilsiktet lukking ved bruk. I likhet med det amerikanske glideleddet er tvangssperren ikke en låsemekanisme. Den lukkes ved å trykke på baksiden av bladet. Tvangssplinten brukes særlig på de ulike sveitsiske arméknivene.
Damaskus : Et damaskusblad består av forskjellige lag med stål som er smidd sammen. Det er svært sterkt og lett gjenkjennelig på grunn av sine attraktive mønstre.
Duktilitet : Refererer til et materials evne til å kunne deformeres uten å gå i stykker.
EDC : Forkortelse for Every Day Carry, som betyr “som kan bæres hver dag”. En EDC er en kniv som er enkel å bære, ofte sammenleggbar, og som kan ta på seg en rekke oppgaver.
Sløv : Et blad sies å være sløvt når det ikke lenger er skarpt. Da må du slipe eggen på nytt.
Emouture : Hoveddelen av bladet som er foredlet til skjærekanten. I bestikk er det forskjellige emouturer: asymmetriske, flate, konkave, konvekse …
Entablure : Kantavgrensning plassert mellom ricasso og emouture.
Avstandsstykke : Del i håndtaket som brukes til å skille, opprettholde gapet mellom de to platene for å frigjøre plass til bladet.
Karbonfiber : Dette komposittmaterialet er laget av karbonfibre og atomer, er både lett og sterkt og brukes ofte til å kle knivhåndtak.
Tråd : Tråden tilsvarer den skjærende delen av et blad. Du vil derfor forstå at et tveegget blad har to tråder.
Flipper : Flipper er et lite fremspring som stikker ut fra håndtaket som tommelen kommer til å hvile på for å lette åpningen av bladet.
Smidd : Et blad sies å være smidd når det er skåret ut av en enkelt stang av stål, uten sveising eller skjæring. Et smidd blad krever mer arbeid av knivsmeden, men til gjengjeld er det av bedre kvalitet og har større styrke. Merk at en kniv kan være helt smidd, og da er ikke bare bladet, men også håndtaket utformet av ett enkelt stykke materiale.
Frame Lock : Et låsesystem som ligner på liner lock, bortsett fra at det er hele den indre strukturen i håndtaket som hviler på bladet. Frame Lock er derfor logisk nok mer robust enn liner lock. Det er ikke alltid lett å skille mellom de to mekanismene, spesielt når håndtaket på rammelåskniven er dekket av plater.
FRN : Forkortelse for glassfiberarmert nylon. Et materiale som ligger svært nær GFN (Glass Filled Nylon), som tilsvarer nylon fylt med glass. Disse moderne, høyfaste plastmaterialene egner seg godt til knivhåndtak.
Frontlås : Ligner på baklåsemekanismen, bortsett fra at pumpen er plassert på den fremre delen av håndtaket.
G10 : Komposittmateriale av glassfiber og harpiks. Lett, stabilt, behagelig å ta på og robust – et must for knivhåndtaksinnsatser!
Beskytter : Beskytteren er plassert mellom bladet og håndtaket, og er den delen av kniven som beskytter brukerens hender og forhindrer at de glir mot bladet.
Korn : Slipesteiner har ulike korn, på samme måte som slipeplater. Jo sløvere bladet er, desto mindre må kornstørrelsen være. Til sliping anbefaler vi at du velger en stein med en kornstørrelse på maks. 800. For etterbehandling av eggen, med andre ord sliping, velger du korn mellom 1000 og 3000.
Guilloché : En dekorativ teknikk som består i å fjerne stål fra baksiden av knivbladet. Guillochage kjennetegnes av sammenflettede linjer som danner et vakkert mønster.
H
HRC : Enhet for stålets hardhet på Rockwell-skalaen, angitt med et tall som går fra 52 til 66 HRC. Jo større hardhet, desto skarpere blir kniven: På den andre siden blir den også mer komplisert å slipe.
Jimping : Riflet del på baksiden av bladet for å øke kontroll og grep. Ikke alle kniver har jimping.
Messing : En legering som hovedsakelig består av kobber og sink, gjenkjennelig på den gyllengule fargen. Det japanske merket Higonokami bruker ofte messing til å kle håndtakene på knivene sine.
Snor : En snor som tres gjennom håndtakets øye for å gjøre det lettere å bære og holde kniven. Øret er rett og slett et lite hull, vanligvis plassert i enden av håndtaket. Merk at ikke alle kniver har et øye.
Liner lock : Låsemekanisme der håndtaksplaten låser bunnen av bladet. Liner lock er en av de mest brukte låsemekanismene i bestikk, og er svært pålitelig.
Micarta : Harpiksbasert komposittmateriale kombinert med papir eller lerret. Micarta brukes ofte til håndtak og motstår støt og fuktighet.
Bolster : Metalldel, oftest plassert mellom bladet og håndtaket, noe som gir kniven større styrke samtidig som det forbedrer estetikken. Bolsteret kan være plassert ved skaftets hode og/eller hale. Noen kniver har ikke skaftskinne.
Molle : Modulært lettvektsutstyr for lastbæring. Modulært system som består av et sett med løkker (Pouch Attachment Ladder System) for feste av utstyr og våpen. MOLLE er i dag standard, og er spesielt nyttig for militæret, som kan ordne utstyret sitt etter eget ønske. Mange av knivene vi selger er “MOLLE-kompatible”.
Morfil: Eggen på en kniv bøyes som følge av tung bruk: dette kalles morfil. Da skjærer den dårligere og må slipes for å rette opp eggen. Merk at morfilen er umerkelig for det blotte øye.
Normalisering : Varmebehandling for å forfine kornet i et stål, da dette kan bli grovere som følge av temperaturstigning.
Utendørs : Betegnelse på alle aktiviteter og idretter som utøves i det fri, utendørs.
Tab : Liten hakk foran på bladet som gjør det lettere å åpne, særlig ved hjelp av fingerneglen.
OTF : “Out The Front”, en betegnelse på en type automatkniv der bladet skytes ut fra fronten, rett frem, uten roterende bevegelse.
Pakkawood : Pakkawood er ikke et naturlig treslag, men et komposittmateriale som kombinerer harpiks med sammenpresset tre. Pakkawood ser fortsatt ut som tre, men har den fordelen at det er svært motstandsdyktig og ikke er redd for fuktighet.
Plaketter : Plaketter er festet til platespillerne for å pynte opp strukturen på halsen. De er dekorative og kan utformes av forskjellige materialer som tre, aluminium, karbonfiber … Et håndtak uten plate kalles et “skjelett”.
Plater : Plater er oftest laget av stål og opprettholder strukturen til et knivhåndtak, og forhindrer for tidlig slitasje.
Spiss : Liten spiss del på enden av bladet, ofte brukt til å perforere med kraft.
Polering : Polering er en teknikk som brukes til å perfeksjonere bladets stil, og gir det et polert, skinnende utseende. Polering av et blad fjerner ujevnheter (morfil), gjør det mykere og glattere å ta på og forbedrer skjæreevnen.
Gløding : Varmebehandling med det formål å gjøre stålet mykere. Den brukes ofte først.
Herding : Varmebehandling som vanligvis følger etter herding. Herding gjør kniven mindre sprø, men også mindre hard.
Ricasso : Ricasso er en liten, uslipt del som er plassert mellom beskyttelsen og entabluren, og som brukes til å holde bladet uten å skade det.
Nitte : Lite metallelement som brukes til å holde, feste platene til tangen.
Rockwell : Skala som brukes til å bestemme hardheten til et blad uttrykt i HRC. Jo høyere HRC-indeksen er, desto større er bladets hardhet!
Silke : Silke representerer kontinuiteten, forlengelsen av bladet i håndtaket. Det må velges med omhu, da styrken på kniven din avhenger av det! Et blad med full tange, som strekker seg over hele skaftets lengde, vil være mye sterkere enn et blad med halv tange, som stopper halvveis ned i skaftet.
Tommelknapp : Liten knapp eller tommelknapp på bladet for å gjøre det lettere å bruke det med én hånd. Begrepet tommelknapp brukes når knappen bare finnes på én side, dobbel tommelknapp når den finnes på begge sider.
Tommelhull : Avrundet hull i bladet som tommelen hviler i når bladet skal åpnes med én hånd. Tommelhullet er mye brukt på Spyderco-kniver .
Titan : Titan er et lett og sterkt materiale med metallisk hvitt utseende. Det brukes noen ganger til å lage knivhåndtak.
Varmebehandling : Dette begrepet refererer til oppvarming og avkjøling av et stål for å endre dets egenskaper. De mest brukte varmebehandlingene er gløding, normalisering, bråkjøling og anløping.
herding : Berømt varmebehandling som er utformet for å herde stål, som også blir sprøere.
Hylse : Sikkerhetsring plassert mellom bladet og håndtaket som må dreies for å sikre låsing i åpen eller lukket posisjon. Hylsen brukes særlig på Opinel- og Nontron-kniver.